مسواک می تواند سرشار از آلودگی باشد. یک مسواک فاقد سرپوش می تواند محل بسیار مناسبی برای آلودگی هایی از قبیل میکروب ها و باکتری ها باشد. دهان ما حاوی صدها میکروارگانیسم بوده و حضور این میکروب های طبیعی نگرانی را اندکی کمتر می کند. زمانی که تعادل میان این باکتری ها برهم بخورد نگرانی اصلی بوجود می آید.
نکته قابل توجه در رابطه با آلوده شدن مسواک ها این است که این باکتری های موجود بر روی مسواک در واقع همان پلاک ها یا همان جرم های روی دندان هستند که با هر بار مسواک زدن این باکتری ها به مسواک منتقل می شوند. می توان با شستن دهان با دهان شویه های آنتی باکتریال از انتقال باکتری های موجود در دهان به مسواک جلوگیری کرد. ازآنجایی که بدن ما به طور خود به خود اقدام به مبارزه با این باکتری ها کرده و حضور این باکتری ها هیچ گونه بروز خارجی ندارند، در نتیجه ما آگاهی کافی را کسب نخواهیم کرد. بنابراین لازم است با رعایت برخی نکات ضروری، خود را از بروز هر گونه مشکل یا عفونت مصون بداریم.
نگهداری نامناسب
دقت در شست و شوی مسواک قبل و بعد از هر بار استفاده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بهتر از پس از شستن مسواک خود، آن را به حالت عمودی و در فضای آزاد گذاشته و در جایی خشک نگهداری نمایید. جای مرطوب محل بسیار مناسبی برای تجمع میکروب و باکتری است. همچنین برخی بر این باورند که استفاده از درپوش مسواک نیز می تواند مشکل ساز باشد. چرا که وجود درپوش باعث حفظ رطوبت مسواک شده و نه تنها مانع جذب باکتری نشده بلکه به رشد آن نیز کمک می کند.
راهکارهای زیادی به منظور از بین بردن باکتری های موجود بر روی مسواک وجود دارد. استفاده از گرما، اشعه و یا اسپری های ضد باکتری از این قبیل راه ها هستند. اما در نظر داشته باشید که این راهکارها نه تنها ممکن است به مسواک آسیب برسانند بلکه قادر به از بین بردن تمامی این میکروب ها و باکتری ها نخواهند بود. شاید یکی از راه های موثر اما موقتی در از بین بردن میکروب ها قرار دادن مسواک در محلول آب و اندکی سفید کننده در طول شب باشد. البته دقت داشته باشید که میبایست پس از انجام این کار مسواک خود را به خوبی با آب گرم بشویید. اما بهترین راه برای این منظور تعویض مسواک هر 3 یا 4 ماه یکبار است.
بسیاری از افراد مسواک های خود را در دستشویی و نزدیک به توالت نگاه می دارند. این کار باعث آلودگی شدید مسواک می شود زیرا توالت ها گازهایی آلوده ساطع کرده که این گازها با نشستن بر روی مسواک باعث بروز بیماری های بسیاری می شوند. همچنین جالب است بدانید که نگهداری مسواک ها در نزدیکی یکدیگر نیز به هیچ وجه توصیه نمی شود، چرا که این آلودگی ها قابل انتقال از سطحی به سطح دیگر می باشند و می توانند بیماری های مختلفی را منتقل کنند. برخی باکتری های سازگار موجود در دهان ما، تنها با دهان ما سازگار بوده و با قرار دادن مسواک ها در مجاورت یکدیگر و یا استفاده مشترک از یک مسواک تبدیل به باکتری هایی خطرناک در فرد دیگر می شوند.
خطرات احتمالی
عفونت های دهانی: از جمله خطراتی که فرد را به هنگام استفاده از یک مسواک آۀوده تهدید می کند، خطر ابتلا به عفونت می باشد. ابتلا به عفونت های دهانی می تواند باعث پوسیدگی و از بین رفتن دندان ها شود.
باکتری های بیماری زا: برخی باکتری هایی که بر روی مسواک هستند بسیار خطرناک بوده و در صورت ورود به بدن می توانند فرد را دچار بیماری های متعددی نمایند. برخی بیماری ها نظیر گلو درد، تب، سرفه و ورم غدد لنفاوی در نتیجه ی ورود این باکتری ها به بدن هستند. برخی نمونه های جهش یافته ی این باکتری ها منجر به پوسیدگی های شدید دندانی می شوند که معمولا حاصل وجود ذرات غذای به جا مانده بر روی مسواک ها هستند.
هپاتیت و ایدز
استفاده از مسواک مشترک از بزرگترین و مهمترین عوامل ابتلا به بسیاری از بیماری های خطرناک می باشد. توصیه می شود مسواک خود به طور جداگانه نگهداری نمایید و از استفاده مشترک از یک مسواک جدا خودداری کنید.
وجود زخم های دهانی و وجود حتی ذره ای خون بر روی مسواک و به دنبال آن استفاده مشترک از آن مسواک، باعث ابتلا به بیماری هایی مانند هپاتیت و یا حتی ایدز می شود. اگر فردی که مبتلا به هپاتیت و یا ایدز است به هنگام مسواک زدن دچار بریدگی کوچکی بر روی خط لثه خود شود، مسواک وی آغشته به ذرات خون آلوده شده و به این ترتیب استفاده مشترک از آن مسواک شما را به شدت در معرض ابتلا به این بیماری ها قرار می دهد.