داشتن یک تکنیک مناسب برای مسواک زدن، اولین قدم در حفظ سلامت دندان ها و لثه ها می باشد. تبدیل شدن مسواک زدن و نخ کردن به یک عادت، ما را دچار نوعی روزمرگی می کند. این اتفاق ممکن است عواقبی مانند پوسیدگی دندان ها و بیماری های مختلف لثه را به همراه داشته باشد. متخصصان دندانپزشکی همواره توصیه می کنند که مسواکی متناسب با اندازه دهان خود خریداری کنید. اگر ورود مسواک به دهان دشوار باشد و بیش از حد به فک و آرواره فشار وارد آورد، مسواک بیش از انداره بزرگ بوده و باید مسواک کوچک تری را انتخاب نمایید. دسته مسواک نیز باید مناسب و راحت باشد. قرارگیری راحت مسواک در دهان و دست باعث می شود فرد بتواند بهتر و کامل تر مسواک بزند. توصیه می شود که دندان ها روزانه حداقل دو بار و هر کدام به مدت سی دقیقه مسواک زده شوند. فاصله زمانی زیاد بین هر بار مسواک زدن، فرصت خوبی برای رشد باکتری ها روی دندان ایجاد می کند. ضمنا فراموش نکنید که هر سه ماه یکبار اقدام به تعویض مسواک خود نمایید.
مسواک
با مسواکزدن سطوح خارجی و داخلی دندان های خود شروع کنید. با حرکت های دایرهای و بالا و پایین و با زاویهی 45 درجه سطح دندان، پشت دندان و خط لثه را تمیز کنید. تمیزکردن خط لثه از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که خط لثه محل مناسبی برای تجمع غذا و باکتری می باشد. زمانی که نوبت به تمیز کردن قسمت های داخلی دندان ها رسید، مسواک را به اندکی خم کرده و به صورت عمودی ضربات بالا و پایین وارد نمایید. توصیه می شود تا نیم ساعت بعد از خوردن غذا از مسواک زدن خودداری شود تا در طول این مدت بزاق دهان فرصت کافی برای خنثی کردن اسید حاصل از خوردن و آشامیدن را پیدا کند. ضمن اینکه دندانها در این زمان در حساسترین حالت خود بوده و حتی مسواکزدن نیز میتواند به مینای دندان آسیب وارد نماید.با کشیدن مسواک بر روی زبان به صورت حرکات عقب و جلو، زبان خود را از ذرات غذا و باکتری هایی که باعث ایجاد تنفس بد بو می شوند پاک کنید.مسواکزدن بیش از حد و یا محکم، می تواند باعث بروز مشکلاتی نظیر از بین رفتن لایهی سطحی لثه و دندان شود. مسواک نباید لثه را سوراخ کند. برخلاف باور عمومی، خونریزی لثه اغلب نشانهی عفونت لثه نیست، بلکه معمولا یکی از عوارض ساییدگی شدید لثهها به وسیله مسواک می باشد.
نخ دندان
از عوامل بسیار موثر در بهداشت دهان و دندان، استفاده از نخ دندان است که اغلب افراد با آن بیگانه بوده و یا از نحوه استفاده صحیح آن بی اطلاع هستند. زمانی که مسواک دیگر قادر به زدودن پلاک ها نباشد، نقش نخ دندان پر رنگ تر می شود. داشتن آموزش های لازم برای حفظ و بهبود بیشتر دندان ها ضروری است. حدود 25 سانتیمتر از یک نخ دندان را جدا کنید تا برای تمیز کردن هر دندان قسمتی تمیز داشته باشید. معمولا توصیه می شود که از نخ های ابریشمی که نرم تر و نازک تر از سایر نخ های دندان می باشند، استفاده شود. دو سر نخ دندان را دورانگستان اشاره خود بپیچید. نخ دندان را به آرامی به دور هر دندان کشیده و آن را به عقب و جلو حرکت دهید و با ایجاد حرکتی شبیه به شکل C از یک طرف دیواره ی دندان نخ را وارد کرده و از دیواره مقابل خارج کنید، به صورتی که نخ دندان یک حلقه ی کامل بین دو دندان مجاور بزند. نخ را از بین همه دندانها گذرانده و از وارد آوردن هر گونه زور و فشار بین دندانها و بردن نخ با فشار بر زیر لثه که باعث آسیب به لثهها می شود، خودداری کنید. در صورت بروز خونریزی جزئی جای نگرانی نخواهد بود چرا که خونریزی لثه می تواند نشانه نیاز به جرمگیری باشد و به مرور کاهش خواهد یافت. در صورت ادامه ی خونریزی حتما به دندانپزشک خود مراجعه نمایید. اگر در طول نخ کردن دندان، نخ دچار پارگی شده و یا رشته رشته شد، ممکن است دندان های شما دچار پوسیدگی یا جرم زیاد باشند و یا دندان دارای پرکردگی نامناسب باشد. بهتر است قبل از مسواک زدن، اول با نخ دندان بین دندان ها را خوب تمیز کرده و بعد مسواک زده شود. اگر دچار پوسیدگی دندان، پرکردگی نامناسب یا بیماری لثه باشید، استفاده از مسواک و نخ دندان مشکل شما را حل نخواهد کرد و باید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید تا از سلامت دندان های خود مطمئن شوید.